A piercing története

Az ősi piercing ékszereknek nem csak díszítő funkciója volt, hanem kifejezte az egyén rangját, szerepét, vagy egy közösségbe való tartozását.
Ezért elkerülhetetlenné vált, hogy viselője testének szerves részévé váljon. Megjelentek a body piercing első formái!

A piercing megtalálható ázsiai, afrikai és ausztráliai népeknél; észak- és dél-amerikai indiánoknál egyaránt. Például alsó részén átfúrt fülkagylójukban nehezéket viselő, a kayan-kenyah népcsoporthoz tartozó nők Sarawak malajziai tartományban; észak- és dél-amerikai indiánok körében az átfúrt alsó és néha felső ajakba helyezett tányér alakú fa ék; számos fekete bőrű népcsoporthoz tartozó nő visel az orrában ezüst-, ébenfa- vagy bambuszpálcikát.
Etiópiában a nők alsó ajkát kislánykorukban átlyukasztják, aztán egy kis gallyat fűznek át rajta, amit egyre hosszabb darabok követnek egészen a házasságig, mikorra az ajkuk már teljesen kitágul. Egy másik fajta piercing a mali Peul törzsnél alkalmazott füllyukasztás, mely során a fülkagylót teljes íve mentén apró ezüstgyűrűkkel, vagy pedig hatalmas aranyfüggőkkel díszítették.
A függők a csábítás és a gazdagság jelképei voltak.
Egyiptomban a királynők privilégiuma volt a köldök piercing, az ókori Rómában a férfiasságot jelképezte a mellbimbón átszúrt karika piercing, XIV. Lajos korában a felsőbb osztályok hölgyeinek eleganciáját erősítette a mell piercing, intim piercing. A XX. század elejéig fülbevaló volt szokásos a kézművesek körében.

Míg korábban többnyire a fül-, orr- és ajak piercinget használták, addig ma nem nagyon van olyan testtájék, ahova nem lehetne berakatni valamilyen piercinget. Egyre divatosabb a bőr alá beültetett, a seb gyógyulása után kidomborodó, mintát adó piercing is.

A legelső piercingek növényi és állati nyersanyagokból készültek, ezeket követték a sárgarézből és nemesfémből megmunkáltak. A természetes, készen talált alapanyagokat, mint pl.: csigák, kagylók, véséssel, karcolással tették még tetszetősebbé.

Ma az ékszerek anyaga szövetbarát orvosi fém, titán vagy bioplaszt műanyag, esetleg acryl. Kialakításánál arra törekednek, hogy ékszer bőr alatti részei egyforma vastagságúak legyenek, így jobban belesimulnak a testbe. Szerencsére ma már befúrt ékszereinket sem kell az idők végezetéig magunkon cipelnünk, ezt biztosítják az ötletes kapcsolók. Legelterjedtebb a karikák, gyűrűk, pálcikák kipattintható vagy csavaros gömbbel való zárása, mely egyben piercingünk legfőbb dísze is lehet.

Mi a piercing?

A piercing angol eredetű szó, magyar jelentése...

A piercing behelyezése

A szúrás a megfelelő helyi érzéstelenítés után történik...

A piercing behelyezés utókezelése

A piercing behelyezése utáni gyógyulási idő...

További piercing típusok

Ajak piercing...
Anti-Tragus piercing...

Megtekintem a piercing választékot!